Categorii
Locuri

O CARACATIȚĂ-NTR-UN PORT. GRECESC SĂ FIE

Una dintre cele mai mari plăceri când te plimbi în port este să te oprești des. Faci o pauză ca să admiri un vas impunător și să-ți imaginezi povestea din spatele lui, apoi un domn îți zâmbește și te întreabă dacă ți-e foame. Și chiar dacă stomacul nu ți-ar cere nimic, ai curcubeu pe cerul gurii când începe să-ți povestească despre calamari și caracatițe pe grill, acompaniate de tradiționala salată grecească. Deja ți-e poftă de legume presărate cu oregano și ulei de măsline. Astfel de opriri se repetă din cinci în cinci minute, până când, forțat de papilele gustative, ajungi să poposești la o tavernă.
Servești cu poftă fructele de mare din farfurie, fără să mai ceri parola la Wi-fi sau sarea și piperul. Nici măcar n-ai timp să te gândești. Savurezi gustul pe care-l aștepți tot anul, tot timpul în care îți plănuiești concediul de o săptămână. E momentul tău de relaxare completă și de răsfăț culinar.

Termini de mâncat și ceri nota. Iar chitanța ți se aduce odată cu o porție de panna cotta, din partea casei. Simți că nu mai are loc în stomac, dar îi faci. Cum ai putea refuza ceva dulce și mai ales, atât de bun?

Mâncarea tradițională grecească vine la pachet cu ospitalitatea și cu o surpriză. Pentru că grecii nu caută doar să-ți potolească foamea, ci și să te uimească și să te facă să pleci de la ei cu zâmbet pe buze și… să ajungi să le mai calci pragul. Efharisto! În loc de… Sărut-mâna pentru masă.

P.S: N-am scris despre mâncare pentru că mi-ar fi foame, ci pentru că tocmai am terminat de citit un articol despre #streetfoodcorner în revista Femeia, care mi-a trezit din nou dorul de ducă și de gustat. Mai multe despre acest subiect poți vedea în filmulețul de mai jos și în revista tipărită. Tu ce amintiri gustoase ai din vacanță?