Categorii
Oameni si Fapte

MOMENTUL ȘI ATÂT

– E la 300 de kilometri de granița cu Siria.

– Cum mamă, să te duci acolo? Vrei să vă omoare bombele?

– Mamă, dacă e de murit, mor oriunde.

Știu că îi va sta din nou inima o săptămână. Că prima întrebare pe care mi-o va pune la telefon nu va mai fi: Ai mâncat?, ci Ești bine?

Pentru că de la o vreme, siguranța a devenit mai prețioasă decât ne-am fi imaginat. La fel cum probabil vor deveni libertatea, mâncarea sau încrederea în cei din jur. Pentru că ne temem de orice. A fost Istanbul, Ankara, Paris, Bruxelles. Și sigur nu se vor opri aici…

Cum ne schimbă evenimentele astea tragice?
Ne aduc griji în plus și mult stres. Am văzut la metrou tineri care nu mai sunt în lumea lor cu căștile în urechi, acum își îndreaptă atenția spre cei de lângă ei, studiază oamenii, se gândesc mai mult la ce se află în spatele celui din fața lor; am văzut femei care vorbeau revoltate despre atentate, cu toate că nu știau informația exactă.

Dar ne aduc și ceva bun. Mie, cel puțin. Am învățat să trăiesc clipa și să nu-mi mai fac planuri pentru luna viitoare, anul viitor, deceniul viitor. Am lăsat obiectivele în paranteză și m-am hotărât să trăiesc prezentul, pentru că cine știe ce se va întâmpla mâine? Poc și nu mai sunt! Știu, sună nasol, dar cred că e mai ok să gândesc așa acum.

Deci, ce contează? Momentul și atât.

P.S. : Poza e făcută la Anvers (via Bruxelles), cu o săptămână înainte de atentate. Firește că m-am gândit că ar fi putut avea loc fix când eram eu acolo…