Categorii
Locuri

CE SĂ NU RATEZI ÎN SKIATHOS

Nu te-ai hotărât încă unde să-ți petreci concediul vara asta? Vrei mare limpede, nisip fin, taverne multe, prețuri bune și o ieșire din țară? GRECIA ar fi prima opțiune. Și are atât de multe insule, încât îți va fi greu să te decizi. Ia o hartă și privește în estul Greciei. Caută SKIATHOS, căci mai departe îți voi spune câteva lucruri frumoase despre această insulă, după ce am petrecut acolo un concediu mi-nu-nat.

O să încep cu PLAJELE. În primele zile, noi am mers pe plajele recomandate de prietenul Google, apoi i-am întrebat pe localnici unde merg ei și le-am urmat sfaturile.

Mikros Aselinos: de departe, cea mai frumoasă plajă de pe insulă, preferata mea. Accesul este destul de greoi, parcurgi cu mașina o porțiune de drum neasfaltat, apoi mai mergi pe jos vreo 10-15 minute. Este puțin sălbatică, înconjurată de stânci și neatinsă de turiști. Să nu o confunzi cu Aselinos, care este mai mare, dar care pe mine nu m-a impresionat din cauza valurilor uriașe și a vântului puternic.

Xanemos. Se află în apropierea aeroportului, se zice că ar fi plajă de nudiști și este pe locul al doilea în topul preferințelor mele. Nu are cel mai fin nisip, iar apa se adâncește brusc după câțiva pași, dar atmosfera de acolo este… priceless. Există o terasă unde poți mânca și de unde răsună cel mai bun playlist din Skiathos (printre altele). Iar o dată la câteva ore auzi un zgomot puternic, care anunță apariția unui avion. Îl urmărești cum dispare în zare și visezi cu ochii deschiși. 🙂

Maratha. O fâșie îngustă de plajă, cu un singur rând de șezlonguri. Trebuie să cobori muuulte scări până ajungi la apă, dar dacă ești în căutarea unui loc retras, sigur îți va plăcea.

Mysthique. La fel de intimă, iar dacă ai răbdare să mergi puțin prin apă cu bagajele în spate, vei găsi vreo 3-4 peninsule foarte mici și vei avea propria plajă. Apoi, te vei bucura de multe momente liniștite. 🙂

Kanapitsa. Nisip fin și apă foarte limpede, poți găsi zone retrase unde îți poți așeza prosopul departe de aglomerație. Nu este extraordinară, dar merită văzută.

Megalos Gialos. Nu ai cum să ajungi acolo cu mașina. Noi am mers pentru a vedea răsăritul, este înconjurată de stânci și pustie.

Troulos. Suficient de mare, nu are cel mai fin nisip și este destul de aglomerată. Vei găsi acolo mai ales bătrânei cazați la hotelul din apropiere sau familii cu copii mici. În fața ei vei putea vedea o mică insulă, ca o cupolă, care se numește tot Troulos.

Banana. Preferată de tineri, muzica urlă în difuzoare și plină cât vezi cu ochii. Este neoficial rezervată pentru nudism, dar nu am văzut nimic pentru a-ți confirma acest lucru. 🙂 Are nisip fin și apă foarte limpede. Îți recomand să mergi cu un atv sau cu un scuter, pentru că în caz contrar, mașina ta va arăta de parcă ai fi fost în deșert.

Koukounaries. Cea mai faimoasă plajă din Skiathos și una dintre cele mai renumite din Europa, dar este atât de aglomerată, că abia ai loc să mai arunci un ac. Oferă toate facilitățile pentru iubitorii de sporturi nautice. Are un nisip extraordinar de fin, care strălucește ca aurul la soare și este înconjurată de o pădure de pini. Apa este minunată, clară precum cristalul. Am fost într-o singură zi, pentru că agitația de acolo ne-a cam obosit.

PONTURI
– Mergi neapărat la aeroport pentru a vedea cum decolează și aterizează avioanele. Este o experiență impresionantă, ai posibilitatea de a sta la câțiva metri de pistă, astfel că stomacul tău se va face un ghemotoc când vei simți miros de kerosen. Daaaar… lasă-ți ochelarii de soare în geantă, dacă vrei să nu zboare în direcția opusă avionului. 🙂
– Dacă vrei să mănânci, vei găsi multe taverne în port, cu meniuri pentru două persoane, cam la 20 și ceva de euro. Sunt cele mai avantajoase, te saturi și vei mai lăsa și-n farfurie. Iar dacă ajungi la Crazy Spoon, vei avea 15% reducere pentru că ești român, proprietarul și angajații fiind de-ai noștri.

– Mergi la o seară grecească. Vei învăța să dansezi zorba, te vei înveseli, iar la final, se va lăsa cu farfurii sparte.

– Două șezlonguri și o umbrelă costă 8 euro/zi. Prețul era același pe toate plajele.

– Dacă vrei să închiriezi un atv, vei plăti aproximativ 35 de euro/zi. Scuterele sunt puțin mai ieftine.
– Nu pleca din România fără Autan, pentru că seara, țânțarii ies la atac. Îți recomand să iei și un aparat cu pastile, dacă vrei să dormi bine.

– Drumul din București până în Skiathos îl parcurgi în aproximativ 12-13 ore cu mașina, plus încă două ore și jumătate cu feribotul, care este destul de scump față de alte insule (aproape 200 de euro dus-întors, pentru două persoane). Ia în calcul și taxele de drum, care sunt vreo șase și sunt cuprinse între 1.60 și 10 euro. Plus vinieta din Bulgaria care costă cinci euro.

Sper să ai o vacanță pe cinste și să te întorci de acolo cu multe amintiri frumoase!