Categorii
Locuri

8 MARTIE LA PARIS

O jurnalistă și o viitoare farmacistă au plecat să petreacă Ziua Femeii departe de casă, alături de prietena lor dragă care se dă peste cap să învețe tainele economiei în țara parfumurilor. Eh, hai să nu exagerăm! Eu și Diana ne-am întâlnit cu Anca la Paris, unde am petrecut câteva zile absolut superbe.

Am plecat din România, unde era o vreme numai bună de stat în casă sub pătură, la căldură, și am ajuns în Franța, unde paltoanele noastre groase nu erau în tandem cu moda străzii. Am ajuns la Paris, orașul îndrăgostiților! Și cum suntem toate foarte îndrăgostite, i-am luat și pe iubiții noștri… în inimile noastre. Pentru că am vrut să ne distrăm ca fetele!

Dacă vrei să mergi la Paris, un oraș destul de scump, fără să cheltuiești mult, găsești din timp oferte foarte convenabile la companiile aeriene low cost. Noi am mers cu Blue Air și am luat biletele cu aproximativ 130 de euro dus-întors încă din ianuarie. Plus că odată ajuns/ă acolo, beneficiezi de gratuitate la aproape toate muzeele dacă ești student/ă european/ă! Și crede-mă că după ce tragi linie la final, chiar economisești ceva bănuți.

Iată ce cred eu că merită să vezi!
Nu recomand Turnul Eiffel dacă vrei să vezi Parisul de la înălțime, ci Turnul Montparnasse, unde e tare bine să mergi seara. De aici chiar poți vedea absolut tot Parisul, inclusiv Turnul Eiffel. Vei ajunge în 38 de secunde la etajul 56, cu cel mai rapid lift din Europa. Apoi, mai urci trei etaje până când vei ajunge pe terasa turnului, de unde ai vedere panoramică a orașului.

La muzeul parfumurilor poți vedea o mulțime de sticluțe în care erau ținute esențe, multe instrumente, de parcă te-ai afla într-un laborator de chimie… Vintage! 🙂 Muzeul este deținut de compania Fragonard, renumită în toată lumea pentru parfumurile create din 1926 și până astăzi. Noi nu voiam să mai plecăm de acolo, pentru că mirosea prea frumos! La ieșire, poți să-ți cumperi un parfum Fragonard, care are prețul puuuțin mai mic decât în altă parte. Dar nu cu mult.

Parisul este considerat capitala mondială a modei, iar Muzeul Galliera ilustrează istoria vieții oamenilor din lumea modei. Aici au loc expoziții temporare unde găsești peste 90. 000 de exponate din colecții memorabile care cuprind istoria a aproape trei secole. Intrarea te va costa 4 euro, cu reducere de student.

Moulin Rouge. Ehe, în zona aia o să vezi și pe o parte, dar și pe cealaltă parte a străzii numai Supermarchées Erotiques. E funny, pentru că vezi doar chipuri mirate. Și tot pe acolo vei găsi și cafeneaua în care s-au filmat scene din filmul Amélie. E cam scumpă, dar au o cafea bunăăă!

Les Jardins du Luxembourg și Les Jardins des Tuileries. Eu am tras și un pui de somn întinsă pe iarbă acolo. Te încarcă cu multă energie pozitivă.

La Défense. Ei bine, când o să ajungi aici, o să te crezi în New York! Ce-i drept, n-am fost în New York, dar am mai vrut, și cred seamănă mult cu ce am văzut la televizor. Eu am mers seara și mi-a plăcut tare mult: nu încăpea întreaga imagine într-o singură privire.

E minunat să te plimbi pe malul Senei și să te uiți la toate tarabele cu cărți vechi, cu genți vintage și citate superbe.
Iar acum, să trecem la locurile unde merge toată lumea!
Eu la Louvre m-am plictisit. Am văzut Monalisa, ca să plec cu conștiința împăcată și am vrut neapărat să văd și apartamentul lui Napoleon, care este absolut impresionant. În rest, m-am grăbit să plec. Mie îmi place mai mult Le Musée d’Orsay, o fostă gară transformată în muzeu.
Trocadéro este locul perfect de unde te poți poza cu turnul Eiffel, ca să ai o amintire frumoasă de la Paris. Apoi, de lângă turn poți să îți cumperi niște clătite super bune… sau goffre. Yammy!
Sacré Coeur. Nicidecum locul perfect dacă ești în căutarea liniștii interioare. E impresionant, priveliștea e frumoasă, noi am poposit vreo jumătate de oră pe scări numai pentru a sta pur și simplu și pentru a privi în jur. În plus, un domn care cânta la harpă ne-a bucurat auzul în tot acest timp. Dar a fost, poate, cel mai aglomerat loc din Paris văzut de noi, după Champs Élysées.
PONTURI
Parisul este un oraș scump. Transportul costă mult, o singură persoană lasă la o masă între 13-19 euro, hainele au și ele prețurile destul de piperate, iar dacă vrei să iei suvenire pentru cei dragi, să îți pregătești portofelul bine!

În schimb, la Lidl mâncarea este mai ieftină decât la noi, iar băutura și mai ieftină. Și nu mă refer la apă. 🙂

Dacă vrei să mănânci mult și bine pe Champs Élysées, îți recomand să mergi la Vesuvio. Au o mâncare tare bună, iar deserturile sunt cele mai delicioase!

Ce mi-a plăcut și aș vrea să văd în curând și la noi: în stațiile de metrou aveau niște porți de sticlă, care se deschideau numai în momentul în care era metroul în stație. Asta, pentru a preveni tentativele de suicid.

Așadar, Parisul este unul dintre orașele mele preferate și abia aștept să merg din noooou!